Zeytinyağ Sabunu

Sabunun tarihçesine baktığımızda nerdeyse hayatımızın her alanında karşımıza çıktığını görürüz.Ama en temel ortak paydanın ‘’temizlik’’ olduğunu kesindir. Elimizdeki bilgilere göre sabun, ilk defa M.Ö.2500-3000 yıllarında bulunmuş ve daha sonraları Finike’liler tarafından keçi iç yağı ve odun kömürü külü kullanılarak yapılmıştır.İlerleyen zamanlarda kireç ve diğer hayvansal yağlar da sabun üretiminde kullanılmıştır.Zeytinyağının sabun üretiminde kullanılması ise daha sonraları hayvansal yağların yerini bitkisel yağların almasıyla başlamıştır.Ortaçağda Batının sabunculuk merkezi Marsilya olmuştur.’Savon de Marseille’(Marsilya sabunu) adıyla öne çıkan sabunun ana maddesi zeytinyağı olmuştur.İlk dönemlerde elde edilen sabun,vücut temizliğinden ziyade,çok sert olması sebebiyle daha çok çamaşır temizliği amacıyla kullanılmıştır.Sabunun banyo için kullanımı ve üretimi Avrupa’da 18. yüzyılda,Amerikada ise 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

Şaşırtıcı olmakla birlikte,günümüzde mevcut sabunların pek çoğu 1800’lü yılların sonunda bulunan metodlarla üretilmektedir.Piyasadaki pek çok sabun türünde hayvansal yağlar kullanılmaktadır.Üzerinde bitkisel olduğu belirtilmediği sürece tüm bu sabunların hayvansal yağlardan yapıldığı düşünülebilir.Sızma zeytinyağından yapılmayan yeşil renkli ,zeytinyağlı olduğu söylenen sabunların birçoğu fabrika artığı yağlar,kullanılmış kızartma yağları veya prina yağıyla yapılan sabunlardır.

 

 Gerçek saf zeytinyağlı sabunlar beyaza yakın renkte ve kokusuz olurlar.Çevreye ve vücuda hiçbir zararı olmayan saf zeytinyağlı sabunlar kuşkusuz cok daha faydalıdır. Zeytinyağı sadece besin madesi olarak değil, tıbbi özelliklerinin yanısıra kozmetik alandaki faydaları yönüyle de binlerce yıldır elüstünde tutulmuştur.Güzel ve bakımlı olmak,genç ve sağlıklı kalmak,dişlerin beyazlığı,kuru ciltlerin nemlendirilmesi,saçların parlaklığı ve yumuşaklığı,kepeksiz saçlar,yüz kırışıklıklarının engellenmesi,kolay kırılan tırnakların güçlendirilmesi güneş yanıklarının engellenmesi ve tedavisi için kullanılan zeytinyağı tıptan güzelliğe,yemek yapımından naturel sabun yapımına, kapı gıcırtısından mobilya parlatımına kadar pek çok alanda kullanılır. Naturel zeytinyağışdüşük oranda doymuş yağ asidi (oleik asit)ve az miktarda antioksidan nitelikli E vitamini ile A,D ve K vitaminleri içerdiğinden yüzyıllardır hem ilaç hem de güzellik ürünü olarak kullanılmaktadır. Ünlü İtalyan tıp adamı Prof. Publio Viola’nın dediği gibi ‘’Eğer olmasaydı,zeytinyağını icat etmek zorunda kalırdık…..’’

 

SABUN ÇESİTLERİ

ZEYTİNYAĞI: E vitamini içerdiğinden saç ve vücut için idealdir. Saç dökülmesini ve pullanmayı önler.

PORTAKAL: Özellikle yağlı cilt ve saçlarda kullanılır. Doğal bir cilt toniği olarak, hassas ciltlerde epidermal savunmayı güçlendirir. Kuru ciltlerde ve yüzde önerilmez.

KATRAN: Saçta ve vücutta kaşıntıyı, kalın pullanmayı yok eder, dökülmeyi önler. Her tür cilt problemlerinde egzama ve sivilcelerde çok etkilidir.

BAL: Kuru ciltlerde yaşlanmayı engeller, cildi besler ve nemlendirir. Boyalı saçlarda etkilidir.

TARÇIN: Hassas ciltler dışında tüm saç ve cilt tiplerinde cilde parlaklık verir, çillerin azalmasını sağlar. Hoş kokusu rahatlatıcıdır.

LAVANTA: Doku çürümelerinde, yanık, sivilce lekeleri ve siyah noktaların yok edilmesinde etkilidir. Saçta ince kepeği yok eder.

MELENGİÇ: Cilt yağlanmasında dengeleyici özelliğe sahiptir. Besler ve kuvvetlendirir.

KEKİK: Antiseptik özelliğinden dolayı akne, mantar, sivilce, kaşıntı ve çatlaklarda etkilidir. Saç ve cilt için idealdir. Alerjik ciltlerde önerilmez.

DEFNE: Derideki gözenekleri açar, kızarık ve kırışıklık, sivilce, egzama, mantar tedavisinde etkilidir. Saça parlaklık verir ve güçlendirir. Kepeklenmeyi önler.

ADAÇAYI: Cilde parlaklık verir ve sıkılaştırıcı özelliğe sahiptir.

KARANFİL: Saçı besler ve kuvvetlendirir. Özellikle yüz temizliğinde tüm ciltler için uygundur. Cilt sarkmasını ve kırışmasını engeller, sivilce ve çatlaklara iyigelir.

BUĞDAY: E, A ve D vitaminleri, protein ve mineraller açısından zenginliği ile cilt yüzeyindeki yıpranmışlığı yok eder, saçı besler kuvvetlendirir.

ALOE VERA: Hücre yenileyici, cildi besleyici ve nemlendirici özelliğe sahiptir.

MOZAİK & EBRULİ: İki veya daha fazla sabun çeşidinin dekoratif amaçla biraraya getirilmesiyle oluşur

 

 

 

Yorum bırakın